Staat jouw zolder ook vol met oude meuk die jij al jaren niet meer gebruikt? De meeste zolderruimtes worden gebruikt als opslagruimte en dat is absoluut een gemiste kans. Zolders zijn namelijk geweldige ruimtes om voor verschillende doeleinden te gebruiken. Zeker nu het vaak ook nog eens de grootste ruimte in de woning is. Het verbouwen van je zolder kan daarnaast ook nog eens extra waarde toevoegen aan je huis. Wij hebben daarom een aantal inspirerende bestemmingen voor jouw zolderkamer op een rijtje gezet.

Voordat je jouw zolder een bestemming geeft is het noodzakelijk om de ruimte geschikt te maken voor gebruik. Omdat de zolder die zich direct onder het dak bevindt, zal de ruimte meer worden beïnvloed door de weersomstandigheden dan andere ruimtes in de woning. Zorg daarom voor goede isolatie zodat de warmte goed binnen blijft. Een ander belangrijk, maar voor de hand liggend, aspect om over na te denken is natuurlijk daglicht. Net als elke andere kamer hebben zolders licht nodig en heeft het de voorkeur dat er dakramen worden geplaatst. Dit is niet alleen nodig om veel natuurlijk licht binnen te krijgen, maar kan ook erg leuk zijn om naar de sterren te kunnen kijken.

Als je een extra slaapkamer nodig hebt, zijn zolders ideaal voor een logeerkamer of een slaapkamer voor de kinderen. Een slaapkamer op zolder kan een vredig en rustgevend toevluchtsoord zijn. Zolderslaapkamers dienen ook als een kinderkamer omdat je de bedden eventueel in de muren kan laten inbouwen. Zo ontstaat er extra ruimte voor een speelhoek. Welk kind wordt nou niet blij bij die gedachte?

Zolders kunnen daarnaast worden omgetoverd tot prachtige kantoorruimtes. Omdat je helemaal afgezonderd op zolder zit, kun je een rustige plek creëren waar jij ongestoord kunt werken. Ingebouwde bureaus en boekenplanken bieden de opslag die jij nodig hebt voor jouw kantoorspullen zonder dat dit ruimte  van het woongedeelte in beslag neemt. Wel zo fijn als jij ervoor kiest om vaker thuis te gaan werken.

Maar behalve functionele bestemmingen kun jij de zolderruimte ook gebruiken om te recreëren. Bouw jouw zolder om tot een thuisbioscoop of gebruik het als entertainment ruimte voor jouw gaming setup, pooltafel, voetbaltafel etc. Door jouw zolder als entertainment ruimte te gebruiken is dit de  aangewezen locatie voor een spelletjes- of filmavond met vrienden of familie. Wil je het helemaal afmaken dat kun je er zelfs een barretje of koelkastje neerzetten waarin jij de drankjes alvast koud zet!