Het gaat niet goed met de bijen- en vlinderpopulatie in ons land en dat is zorgwekkend. Bijen en vlinders leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en bestuiven een derde van alle groenten en fruit. Hierdoor genieten wij van betere oogsten. Het is daarom belangrijk dat wij deze insecten een beetje helpen en onze tuinen zo inrichten dat deze als voedselbron voor de bij en de vlinder kunnen dienen.

 

Maar hoe tover jij jouw tuin dan om tot lopend buffet voor deze nuttige insecten?

Het is vooral erg belangrijk om gedurende het hele jaar consequent voedselbronnen aan te bieden. Er zijn namelijk een aantal maanden in het jaar waarin deze beestjes het erg moeilijk hebben omdat de natuurlijke voedselbronnen dan schaars zijn. Denk bijvoorbeeld aan de eerste maanden van het jaar waarin de bijen voor het eerst erop uit gaan om voedsel te zoeken maar er na een koude winter nog weinig te snoepen valt. Hetzelfde geldt voor de periode tussen de lente en de zomer. Er is dan weinig voedsel voor deze beestjes omdat veel van de natuurlijke lentebloemen zijn uitgebloeid maar de zomerbloemen nog moeten gaan bloeien.

 

Bijen voelen zich extra welkom in jouw tuin wanneer er planten groeien zoals lavendel, salie, hemelsleutel, en vingerhoedskruid. Bijen zijn ook vooral gek op gele, witte, blauwe en paarse bloemen. Denk aan dahlia’s, krokussen, geraniums, rozen en hyacinten. Wil jij in de winter geen afscheid hoeven te nemen van jouw zoemende vriendjes dan zou jij kunnen overwegen om hen een nest aan te bieden waarin zij kunnen overwinteren. Dit hoeft geen bijenkorf te zijn. Je kan zelf een klein huisje maken van natuurlijke materialen en deze in een boom ophangen. De bijen zullen hier in de wintermaanden dan in gaan nestelen.

 

Ook vlinders houden van kleurrijke bloemen. Zij worden vooral aangetrokken door rode, gele, roze, oranje en paarse bloemen. Denk  aan paardenbloemen, margrieten, vergeet-mij-nietjes, zonnebloemen, koninginnenkruid, duifkruid, grote kattenstaart en natuurlijk de vlinderstruik. Deze nectarrijke plant heeft zijn naam te danken aan de grote aantrekkingskracht van de lichtpaarse bloemetjes op vlinders.  Daarnaast hebben vlinders ook nood aan water en een nest. Ze hebben geen waterbakje nodig, maar zijn erg blij met een pot vochtig zand, waaruit zij vocht en mineralen kunnen halen. Heb jij een aantal van deze bloemen of planten in jouw tuin staan en zijn er wat beschutte hoekjes om te schuilen, dan zul jij al vroeg in de lente opmerken dat jouw tuin erg in trek is bij de vlinders.