Jouw balkon is misschien dan niet zo groot, dat wil niet zeggen dat jij deze niet kunt omtoveren tot een toevluchtsoord waar jij ’s ochtends tussen het groen van een kopje koffie of thee kunt genieten. Maak vandaag nog van jouw balkon een tuintje. Een kleine klus voor een grote transformatie. 

Kies een passende ondergrond

Niets is treuriger dan de betonnen ondergrond van het gemiddelde balkon. De eerste stap naar jouw stadstuintje is daarom het kiezen van een passende vloer. Kunstgras is waarschijnlijk het meest eenvoudig om te leggen en is zeer effectief! Het geeft de sfeer van een echte tuin en jouw kat vindt het waarschijnlijk heerlijk om op te liggen.

Wil je toch een luxere uitstraling, kies dan voor een houten tegelvloer. Hiermee verander jij in één klap de hele sfeer van jouw balkon. Een houten tegelvloer heeft een mooie warme uitstraling en is relatief eenvoudig te leggen. De tegels zijn daarnaast gemakkelijk schoon te maken en daarmee uitermate geschikt voor een ieder met huisdieren of kleine kinderen.

De verticale tuin

Om meer ruimte te creëren in jouw stadstuintje doe je er verstandig aan om ervoor te kiezen om meer de hoogte in te werken. Door het plaatsen van een trellisscherm kun jij een verfijnd ogende verticale tuin creëren. Tegen jouw trelisscherm – tegenwoordig ook verkrijgbaar in leuke patronen – kun je verschillende klimplanten laten groeien. Mocht jouw balkon op het zuiden liggen dan is wellicht een rozensoort die goed gedijt in een pot een mooie aanwinst. Zoek jij toch een plant die minder verzorging nodig heeft, dan is er een verscheidenheid aan groene klimplanten of struikvormige planten met bloemen waaruit jij kunt kiezen.

Vergeet ook niet om een aantal bloembakken op of aan jouw balustrade te bevestigen. Dit is waarschijnlijk wel de meest makkelijke manier om kleur naar jouw balkon te brengen. De bloembakken kun je dan vullen met de mooiste en kleurige bloemen die jij maar kunt bedenken. Een mooi plant die meerdere jaren bloeit is bijvoorbeeld de Dahlia. Wist jij dat bijen gek zijn op Dahlia’s! Met het plaatsen van Dahlia’s heb jij dus niet alleen een kleurrijk balkon, maar draag jij ook bij aan het behoud van de stadsbij.

Zithoekje

En om jouw stadstuin helemaal af te maken creëer jij een relaxte zithoek met een zitzak. Deze neemt niet veel ruimte in en jij kunt na een lange werkdag heerlijk onderuitgezakt zitten en genieten van jouw eigen paradijsje.