Wist jij dat er verschillende soorten verlichting bestaan met ieder een andere functie. Omdat het belangrijk is dat jij de juiste verlichting uitkiest hebben wij de verschillende soorten verlichting voor jou op een rijtje gezet.

Basisverlichting

De basisverlichting vormt de basis van elke ruimte waarmee de complete ruimte wordt verlicht. Het gaat om licht dat weinig tot geen schaduw geeft. Maar hoe zorg je er dan voor dat je een mooie egale verlichting creëert? Je zult merken dat je al gauw schaduwvorming krijgt op het moment dat je verlichting aanbrengt. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van lampen die het licht naar het plafond toe schijnen. Het licht wordt dan via het plafond de ruimte in weerkaatst. Deze weerkaatsing van het licht zorgt voor een mooie egale verlichting van de gehele ruimte.

Accentverlichting

Met accentverlichting wil jij een bepaald voorwerp accentueren? Denk bijvoorbeeld aan een lampje in het vitrinekastje of het spotje dat op een schilderij of foto staat gericht. Bij het aanbrengen van accentverlichting is belangrijk dat je het accent klein houdt. wordt er teveel ruimte om het voorwerp heen verlicht, dan verlies je daarmee het beoogde effect.

Functionele verlichting

Bij het gebruik van functionele  verlichting, wordt naast de basis verlichting, extra licht gecreëerd. het gaat dan om licht dat op het bepaald moment nodig is. Denk aan een bureaulampje, eettafel verlichting of noodverlichting. Bij functionele verlichting kan het prettig zijn om de mogelijkheid te hebben om de verlichting te dimmen. zo kun je de functionele verlichting voor verschillende doelen gebruiken.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft slechts één doel en dat is het creëren van een gezellige sfeer in jouw kamer of woning. het design van de verlichting speelt in dit geval ook een veel belangrijker rol bij de functie van de verlichting. Ook bereik jij meer sfeer in jouw woning door te spelen met verschillende intenties van licht en donker. Dit kun jij eenvoudig bereiken door voor verlichting met dempers te kiezen. Deze verlichting kent vaak ook warmere wittinten die  weer van invloed zijn op het effect dat bereik wordt.