Duurzaamheid neemt een steeds belangrijkere plaats in ons levensstijl in. Wij zijn ons meer bewust van onze leefomgeving en de invloed die wij daarop hebben. Dit zien wij ook terug in de woonaccessoires die op dit moment trendy zijn.

 

Natuurlijke materialen

Bij de keuze aan woonaccessoires wordt steeds meer gelet op materialen die minder uitgeput worden. Denk bijvoorbeeld aan bamboe en rotan. Bamboe is een snelgroeiende plant dat bijna in elk klimaat kan groeien. Het gebruik van bamboe heeft daarom geen negatieve gevolgen voor ons ecosysteem. Wij zien dan ook dat bamboe steeds meer terugkomt in de verwerking van woonaccessoires. Een andere duurzame plant is rotan. Rotan behoort tot de palmfamilie en is één van de sterkste materialen. Wij gebruiken alleen de stengels van de plant. Daarnaast hebben we nog grassen en bladeren waarvan vooral manden worden gewoven.  Denk dan aan zeegras, olifantengras en bananenbladeren.

 

Recyclen

Een andere manier om duurzame woonaccessoires te vervaardigen is het gebruik van gerecycled materiaal. Het mooie hieraan is dat het ook hier altijd om natuurlijke materialen gaat en daarmee een warme uitstraling kan geven aan jouw interieur. 

 

hout

Ontbossing is één van de meest zorgwekkende gevolgen van het gebruik van natuurlijke materialen. Om de 2 seconde verdwijnt er een stuk bos ter grootte van een voetbalveld. Dat stuk bos is niet alleen belangrijk voor onze zuurstof voorziening maar is ook het leefgebied van duizenden dieren. Om dit tegen te gaan, wordt steeds vaker hout van oude gebouwen gebruikt om nieuwe meubels van te maken.

 

glas

Het inzamelen van glas in de glasbak is inmiddels in veel huishouden een vanzelfsprekendheid geworden. Afvalglas kan voor vele doeleinden worden gebruikt. Zo ook om woonaccessoires mee te maken. Nadat het gewassen is, wordt het fijngemaakt en omgesmolten. Daarna kan het worden gebruikt voor het vervaardigen van prachtige nieuwe producten.

 

papier

Ook van gerecycled papier kun je heel veel mooie accessoires maken. Het duurzame productieproces van papier, verandert het gebruikte papier in sterke platen die een stuk minder wegen dan bijvoorbeeld spaanplaat. Met deze platen kunnen dan weer kasten of bijzettafeltjes worden gemaakt.