Het inrichten van een studentenkamer is meestal een grote uitdaging. Niet alleen omdat de gemiddelde studentenkamer klein is, maar ook omdat de kamer vaak volledig moet worden ingericht met een klein budget. Alsof voor het eerst op jezelf wonen al niet spannend genoeg is! Om het jou wat makkelijker te maken leggen wij hierna uit welke meubelen je in ieder geval nodig zal hebben en hoe jij jouw eerste woning zo efficiënt mogelijk kunt inrichten
Basiselementen
Om een studentenkamer zo volledig mogelijk in te kunnen richten zijn er vijf basiselementen die iedere student in ieder geval nodig heeft voor in zijn kamer. Dit zijn: een bed, bureau, kledingkast, opbergkast en een spiegel. Een aantal van deze spullen kun je waarschijnlijk vanuit het ouderlijk huis meenemen, maar er zullen ook spullen zijn die nieuw moeten worden aangeschaft. Zit jij krap bij kas kijk dan eerst eens op marktplaats of bij de kringloopwinkel. Veel van de spullen die je daar zal vinden, kunnen vaak nog prima een aantal jaar mee. En met een likje verf geef je het meubelstuk al gauw een fris nieuw uiterlijk.
De hoogslaper!
Mocht je op zoek gaan naar nieuwe meubels, dan is één van de spullen die het waard is om aan te schaffen: de hoogslaper. Je hebt waarschijnlijk nog een bed dat je mee kunt nemen, maar het aanschaffen van een hoogslaper zal de investering waard zijn. Je creëert namelijk extra ruimte en dat is nou juist wat je in een studentenkamer nodig hebt. Onder de hoogslaper kun je bijvoorbeeld een bureau neerzetten of een kledingrek en opbergkast. Je houdt daarmee zoveel ruimte in jouw kamer over, dat je uiteindelijk toch ruimte hebt om dat ene chillhoekje in te richten met een heerlijke hangbank.
Waar plaats ik de kasten?
Bedenk bij het plaatsen van de opberg- en kledingkast goed waar je deze in de kamer neerzet. Door een kast bijvoorbeeld achter of langs je bed te plaatsen – in plaats van langs de muur – bespaar je extra ruimte. Daarnaast ziet het er ook nog eens speelser uit. Wil jij het slaap- en leefgedeelte het liefst scheiden, dan zou je daarvoor heel goed jou opberg- of kledingast kunnen gebruiken als roomdivider.
Klein bureau
Geen student kan zonder een bureau. Het is erg belangrijk dat jij een goed bureau hebt, maar het is zeker niet nodig om een groot bureau neer te zetten. Een bureau van 90-120 centimeter neemt niet teveel ruimte in beslag, maar biedt wel voldoende werkplek om aan te studeren.