De hele lente en zomer heb jij hard gewerkt aan jouw tuin of balkon en het staat er dan ook prachtig bij! Maar hoe zorg je er nou voor dat de planten waarin jij zoveel tijd en liefde hebt gestoken de winter goed doorkomen? Met de volgende tips overleven jouw planten de aankomende vorstelijke dagen met gemak.

 

Om jouw planten de winter door te helpen, zal jij een plan van aanmaak moeten maken. Begin daarvoor met het uitwerken van een lijst van alle planten die in de tuin of op balkon staan en vermeld daarbij of zij wel of niet winterhard zijn. Winterharde planten zijn vaste planten, dat wil zeggen dat je deze in de winter gewoon buiten kan laten staan zonder bescherming.  De wortels van winterharde planten kunnen namelijk tegen vorst zodat de plant in de lente gewoon weer gaat bloeien. Voorbeelden zijn de Vlinderstruik, Blauw schapengras en de Hortensia. Maar niet alle winterharde planten zijn even bestendig tegen vorst. Blijft het voor een lange periode achtereen vriezen, bescherm de planten dan door ze af te denken met een plantendoek of zeil, goed vast maken is wel belangrijk, zodat het niet wegwaait. 

 

Potplanten zijn over het algemeen niet winterhard, dit komt doordat de wortels niet in de volle grond staan en daarom kapot kunnen vriezen. In Nederland houden wij ook nog wel eens exotische planten in pot die niet aan lage temperaturen gewend zijn. Zet bij voorkeur daarom alle potplanten binnen, in een serre, kas of tuinhuisje. Staan ze op een plek waar het niet kan vriezen, dan heb je over het algemeen niet veel onderhoud aan de planten. In de winter zijn de meeste potplanten namelijk in rust. Dat betekent dat ze bijna geen water of plantenvoeding nodig hebben. Planten die hun bladeren geheel verliezen, die houd je bijna droog en planten die hun bladeren behouden, daarvan houd je de grond vochtig.

 

Heb je niet de ruimte om jouw planten binnen te zetten, dan kun je ervoor kiezen om de planten buiten te laten staan met een beschermjasje aan. Wikkel de plantenpot met noppenfolie voor een isolerende werking of doe een speciale plantenhoes over de pot heen. Hiermee blijven de wortels warm en voorkom je dat zij kapotvriezen. De plant zelf wikkel je in een vliesdoek of plantenhoes. Gaat het toch lang of meer dan10°C vriezen, dan zal je toch op zoek moeten gaan naar een tijdelijk plekje voor de planten.