Weet jij ook niet waar je moet beginnen? Puilt jouw voorraadkast zo uit dat je niet eens meer kan zien wat er nog in staat? Een opgeruimde voorraadkast biedt niet alleen overzicht maar zorgt er ook voor dat er minder voedsel in de prullenbak belandt. Doordat jij altijd weet wat er nog in de voorraadkast staat, zal het minder gauw gebeuren dat er voedsel blijft staan dat al over de houdbaarheidsdatum blijkt te zijn. Met de volgende tips kan ook jij eenvoudig orde aan brengen in jouw voorraadkast.

Haal die kast leeg

Begin met het volledig leeghalen van de voorraadkast en bedenk welke producten jij nog wilt behouden en welke producten weg mogen. Het heeft geen zin om producten terug in de kast te plaatsten die al over de houdbaarheidsdatum zijn. Is de kast leeg, dan is dat een mooi moment om de kast eens grondig schoon te maken zodat de kast er weer lekker  fris uitziet.

Bakken, bakken en nog eens bakken

Nu de kast leeg is heb je een goed beeld van hoe groot jouw voorraadkast precies is. Om de voorraadkast georganiseerd in te richten heb je meerdere plastic opbergbakken en manden nodig. Kies leuke bakken uit die bij elkaar matchen maar die wel doorzichtig zijn zodat je kunt zien wat er in de bak zit. En vergeet niet, je hebt nooit genoeg opbergbakken in huis!

Organiseren en labelen

Plaats jouw voorraad nu in de matching plastic bakken. Maar let op! Leg niet alles lukraak erin, maar zorg ervoor dat er in elke bak een bepaalde productsoort zit. Bijvoorbeeld door alle bakspulletjes of alle pasta bij elkaar in een bak te doen. Heb jij een systeem in jouw voorraad weten te krijgen en liggen alle producten in de daarvoor bestemde bakken, schrijf dan op elke bak wat erin zit. Heb je een bak gevuld met chips, nootjes en chocolaatjes, dan schrijf je op de bak ‘ snacks’. Door de bakken te labelen, houd je alles efficiënt en georganiseerd.  Daarnaast zie je zo ook altijd in één oogopslag wanneer een bepaalde productgroep bijna op is.

Inrichten

Nadat de plastic bakken per productgroep zijn georganiseerd, kun je de bakken in de voorraadkast plaatsen. Denk daarvoor goed na over wat er in de bakken zit en welke bakken jij waarschijnlijk regelmatig nodig zal hebben. Zet de bakken waarin producten zitten die jij dagelijks zal gebruiken niet helemaal onderop of bovenop de planken, maar plaats deze op een hoogte waar jij makkelijk bij kunt.