Er zijn natuurlijk genoeg tips om je huis koel te houden en/of verkoeling te zoeken. Zo kun je beter geen warme maaltijden maken, de oven uit laten, een katoenen deken gebruiken etc. Deze tips zullen iets helpen, maar zijn uiteindelijk tijdelijke oplossingen die er niet voor zorgen dat de warmte bestreden wordt in huis.

Airco

Een airco zorgt ervoor dat je huis echt wordt verkoeld. De kosten van een airco liggen wel hoger dan andere mogelijkheden tot verkoeling echter, een airco werkt zeer efficiënt en gaat voor een langere periode mee. Er zijn twee soorten aircosystemen namelijk:

Een vast aircosysteem in huis

Een vaste airco wordt ingebouwd in een ruimte in je huis. Daarbij kun je kiezen tussen een unit aan de wand of een ingebouwde unit in het plafond. Er kunnen meerdere ruimtes worden voorzien van een vaste airco. Deze ruimtes kunnen allemaal tot een gewenste temperatuur gebracht worden. Vaste aircosystemen zijn beschikbaar met een buitenunit en zonder een buitenunit. Kies je voor een buitenunit, zul je minder last hebben van de onderdelen in een airco die veel lawaai maken. Een buitenunit heeft echter geen fraai uiterlijk en zul je dus het liefst op een plek willen hebben staan, waar hij zo min mogelijk zichtbaar is. 

Mobiele airco

Het woord ‘mobiel’ zegt het al. Deze airco kun je verplaatsen naar de verschillende ruimtes. Zo kun je overdag de benedenverdieping voorzien van de airco en deze richting de nachtelijke uren verplaatsen naar boven. Een ideale oplossing als je een vast aircosysteem te duur vindt en te veel gedoe. Gelet op het klimaat in Nederland, waar het vaker koel is dan warm, kan ik mij voorstellen dat je een vast aircosysteem niet moeite waard vindt. Dan is een mobiele airco de ideale oplossing.

Bij een mobiele airco moet de warme lucht wel afgevoerd worden. Dit kan bij sommige mobiele airco’s door middel van een ingebouwde afvoerbak. Wat efficiënter werkt is om de warme lucht naar buiten af te laten voeren. Doe dit wel uit een raam/deur waar de warmte niet direct weer naar binnen komt, anders ben je natuurlijk aan het dweilen met de kraan open. Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco met een buitenunit, dit zorgt ook voor minder geluidshinder binnenshuis. Ook hoef je dan niet te werken met een afvoerslang.