De zomers in Nederland worden steeds warmer, de huizen zijn steeds beter geïsoleerd en de behoefte naar een koel huis neemt hierdoor toe. Hoe zorg je er nou voor dat je wat verkoeling krijgt op die warme dagen in huis? Onderstaande tips helpen je mogelijk verder. Om dit artikel ‘koel’ te lezen pak je eerst een lekker ijskoud drankje erbij 😉

Koel, koeler, koelst

Op internet kun je heel veel, maar echt heel veel, tips vinden om je verkoeling te vinden. Het ligt heel erg aan je type huis, bouwjaar en omgeving in hoeverre je je huis met simpele tips koel kan krijgen. Zo is een huis met een plat dak, minder goed koel te krijgen dan een huis met een puntdak. Verder zijn de huizen van de afgelopen jaren (te) goed geïsoleerd, wat ‘s winters zorgt voor een heerlijk warm huis, maar in de zomer ook veel moeite heeft om de warmte eruit te laten. De hitte niet binnenlaten is erg belangrijk. Houdt je raamdecoratie gesloten en je ramen dicht op de zonnige momenten. Hierdoor blijft het donker en koel in huis, en zal de warmte minder snel binnenkomen. Zorg er vervolgens ’s avonds/ ’s nachts, wanneer het afgekoeld is, voor dat je alles openzet om zoveel mogelijk frisse lucht in huis te krijgen. De hitte wil je zoveel mogelijk buiten houden. Ga dus niet enorm warm douchen zodat er allemaal warme stoom in je woning komt, gebruik de oven liever niet en kies in plaats van een AVG’tje voor een lekkere frisse KOUDE salade.

Zonwering

Wat ook helpend kan zijn is goede zonwering. Zo kun je een zonnescherm of rolluiken aanschaffen. Naast dat binnen voor verkoeling zorgt, creëert een zonnescherm ook een schaduwplek in je tuin. Hier kun je tijdens warme momenten op de dag even de verkoeling opzoeken. Rolluiken zijn ook ideaal om de warmte buiten te houden. Je kunt ze laten installeren op je bestaande ramen. Op je slaapkamerraam of woonkamerraam is dit ideaal omdat je hier over het algemeen de meeste tijd doorbrengt en dit dus graag koel wil hebben. Zonwering is praktisch aangezien alles vrijwel elektrisch bestuurbaar is. Dit betekent: één druk op de knop en de rest gaat vanzelf.