Heb jij ’s avonds vaak moeite met het in slaap komen of wordt jij ‘ s nachts vaak wakker maar heb je geen idee waaraan dit ligt? Jouw slaapomgeving schijnt veel invloed te hebben op jouw nachtrust. Het herinrichten van de slaapkamer zou wellicht kunnen bijdragen aan een betere slaapritme. Hieronder een aantal tips om jou te helpen jouw slaapomgeving te optimaliseren

Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen

Het is belangrijk om de slaapkamer echt alleen te gebruiken om in te slapen. Richt deze ruimte dus niet teveel in als een leef- of werkomgeving want dit creëert een onrustige sfeer in de kamer. Onbewust heb jij steeds het gevoeld dat er nog van alles moet worden gedaan wanneer jij in je bed ligt en dat zorgt ervoor dat jij niet goed in slaap komt. Is het niet mogelijk om de slaapkamer alleen te gebruiken om in te slapen, zorg dan voor een duidelijke afscheiding tussen het slaapgedeelte en het leef- of werkgedeelte.

De plaats van het bed

Bij het plaatsen van het bed is het belangrijk om te bedenken hoe jij het bed ten opzichte van de deur wenst te plaatsen. Om ongestoord te kunnen slapen, moeten wij ons veilig en op ons gemakt voelen. Wij voelen ons van natuur uit veiliger op het moment dat wij de de deur van onze slaapkamer kunnen zien. Houd hiermee dus rekening bij het plaatsen van het bed.

Warme kleuren

Om tot een goede nachtrust te kunnen komen, is het belangrijk dat de ruimte zachte, warme en rustgevende wanden heeft. Dit wordt bereikt door lichte kleuren zoals wit, beige, licht blauw etc.

Apparatuur in de slaapkamer

Zoals gezegd is slaapkamer bedoeld om te rusten en in te slapen. Alle elektronische apparaten die jou kunnen afleiden dienen daarom zoveel mogelijk buiten de slaapkamer te worden gehouden. Elektronische apparaten kunnen de nachtrust namelijk flink verstoren. Staan er toch een aantal apparaten in de slaapkamer, trek dan voor het slapengaan zoveel mogelijk stekkers eruit. Dit geldt ook voor je mobieltje! Gebruik jij je  mobiele telefoon als wekker zet deze dan op Airplane stand om elektrische golven uit te schakelen.