De tuin is een verlenging van jouw woning en moet dus een plek zijn waar zowel jij als de overige gezinsleden kunnen ontspannen. Daarom vertellen wij graag hoe jij jouw tuin zo kan inrichten dat deze niet alleen mooi oogt, maar ook in de behoeften van jouw kinderen voorziet.

Kindvriendelijke materialen

Het belangrijkste in de kindvriendelijke tuin is een veilige ondergrond waarop de kinderen onbezorgd kunnen spelen. Een logische keuze zou zijn om een gedeelte van de tuin in te richten met gras. Hierop kunnen jouw kinderen heerlijk spelen met vriendjes, een tentje opzetten of een kleedje op uitspreiden voor een picknick. Beperk de aanwezigheid van tegels en kiezels zoveel mogelijk. Mocht je een tuinpad willen aanleggen, vervang kiezelstenen of tegels dan met een pad van houtsnippers. Voor de aanleg van het terras zou je rubbertegels of tegels van hout kunnen overwegen. Jouw kind zal jou zeer dankbaar zijn wanneer hij of zij weer eens valt op deze kindvriendelijke ondergronden.

Speelplekje

Hetgeen echt niet mag ontbreken in de kindvriendelijke tuin, is een fijne speelplek voor de kinderen. Dit hoeft echt niet de gehele tuin in te nemen, maar een simpele aanpassing maakt het al dat jouw kind zich nooit zal vervelen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een schommel, zandbak, glijbaan, trampoline of speelhuisje. Daarnaast maak jij de tuin nog uitdagender voor jouw kind, door verschillende verstopplekjes te creëren. Zorg voor bosjes en mooie struiken waarin zij zich kunnen verstoppen en geheime paadjes die zij af kunnen lopen naar een andere gedeelte van de tuin. Verstoppertje spelen was nog nooit zo leuk als in jouw tuin!

Moestuintje

Kinderen zijn er dol op en het is ook nog eens heel educatief: een eigen moestuintje. Met het aanleggen van een moestuintje in de tuin, leren kinderen al vroeg hoe groenten, kruiden of fruit groeien. Zij zullen voedsel meer waarderen op het moment dat zij ervaren dat er veel liefde en tijd gaat zitten in het kweken van tomaatjes of aardbeien. Daarnaast zijn kinderen eerder geneigd om de groenten uit eigen tuin op te eten dan die van de supermarkt komen. Ze hebben er immers zo lang naar uitgekeken tot het moment dat ze hun eigen tomaatjes kunnen plukken.