De akoestiek in een huis is erg belangrijk voor de mate waarin jij je kunt ontspannen in de woning. Galmt het bij jou? Heb jij last van weerkaatsend geluid, dan kunnen geluiden op de lange termijn steeds moeilijker te verdragen zijn. De akoestiek binnen een ruimte kan eenvoudig verbeterd worden middels een paar kleine aanpassingen aan het interieur.

 

Maak hoekjes

Galm en echo ontstaan doordat harde en gladde oppervlakken in een ruimte het geluid weerkaatsen. Dit resulteert in een vervelende echo of een hol geluid. Heb jij hier thuis last van, dan kun je de akoestiek in de woning verbeteren door een grote ruimte op te splitsen in kleinere hoekjes. Hierdoor breekt het geluid en kan het niet weerkaatst worden. Met kamerschermen of leuke vakkenkasten kun je al heel eenvoudig afscheidingen creëren. Vul je deze vakkenkasten met bijvoorbeeld planten, waardoor een verticale tuin ontstaat, dan absorbeert dit het geluid nog meer waardoor jij minder last krijgt van weerkaatsend geluid. Daarnaast staat zo’n groene afscheiding ook nog eens extra gezellig.

 

Gebruik zachte stoffen en materialen

Woonaccessoires kunnen niet alleen sfeer in de woning creëren, maar ook nog eens de akoestiek verbeteren. Maak  gebruik van stoffen en zachte materialen. Deze absorberen namelijk het geluid, waardoor geluiden minder weerkaatsen. Kies bijvoorbeeld voor stoffen raamdecoratie, leg een groot vloerkleed neer en kies voor zitmeubels met een stoffen bekleding. Deze materialen zorgen ook meteen voor een warme uitstraling.

 

Akoestische schilderijen

Is de akoestiek nog niet helemaal naar wens, dan kun je eens kijken naar akoestische schilderijen. Deze panelen lijken op gewone wanddecoratie, maar zijn  voorzien van geluiddempend materiaal. De panelen worden achter een doek geplaatst voorzien van een foto, schilderij of illustratie. Dit doek bevat minuscule gaatjes die voor het oog niet zichtbaar zijn. Door deze gaatjes gaat het geluid door het doek heen en wordt vervolgens opgenomen in de geluiddempende panelen daarachter. De schilderijen zijn in alle maten verkrijgbaar. Uiteraard geldt, hoe groter het doek, hoe meer geluid kan worden opgenomen. Die grote eyecatcher bij jou aan de wand, zal alleen maar nog meer worden gewaardeerd.