Ben je van plan om binnenkort een nieuw bankstel te kopen dan zijn er vele afwegingen die je moet maken alvorens tot een keuze te kunnen komen. De aanschaf van een bankstel wordt dan ook vaak gezien als een lastige taak. Toch kan het shoppen van een bankstel erg leuk én een stuk eenvoudiger worden als je weet waar je op moet letten.

Ruimte

Het klinkt misschien suf, maar het eerste waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuw bankstel, is de ruimte die er in jouw woonkamer is. Je zal niet de eerste zijn die zich vergist in de de beschikbare ruimte. Dit komt omdat vaak vergeten wordt dat er ruimte om de bank heen gelaten moet worden zodat jij de bank makkelijk kunt bereiken. Meet daarom de afmetingen altijd goed op en noteer deze in een notitieboekje. Neem het notitieboekje mee wanneer jij voor een bankstel gaat kijken in de winkel.

Kleuren en materialen

Bankstellen worden bekleed met verschillende stoffen en zijn daarom in vele materialen, kleuren en printen verkrijgbaar. Welke materiaal en kleur het beste bij jou past, zal niet alleen van je eigen smaak afhangen, maar ook van de omstandigheden van jouw huishouden. Stoffen en/of lichte meubels zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor vlekken, en daarom minder geschikt in een huishouden met jonge kinderen. Donkere of leren meubels zijn weer minder geschikt wanneer je huisdieren hebt omdat de haren daarop goed zichtbaar zijn én het leer beschadigd kan raken door de nageltjes van jouw kat of hond.

Zitcomfort

Voor elke bankstel geldt echter dat het zitcomfort toch wel het belangrijkste is waar je op moet letten. Ook dit is weer voor iedereen anders en afhankelijk van hoe jij het bankstel wilt gebruiken. Daarom is het voor het uitzoeken van een bankstel ook aan te raden om deze in de winkel uit te testen en dat jij vooral veel verschillende banken uit probeert. Op deze manier krijg je al snel door wat jij belangrijk vindt in een bank, en slaag je er zeker in een een nieuwe bankstel uit te vinden dat goed bij jou past.