Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe woning of je denkt erover om jouw huidige woning te verbouwen, dan kan het verstandig zijn om een lichtplan te maken. Het maken van een lichtplan klinkt ingewikkelder dan dit ook daadwerkelijk is, maar je moet er wel even de tijd voor nemen! Met dit eenvoudige stappenplan, heb jij in 4 stappen een volledige lichtplan klaarliggen voor jouw gehele woning.

Maak een plattegrond

Voordat jij een lichtplan kunt maken, heb jij een plattegrond van jouw woning nodig. Mogelijk kun je een kopie van de officiële plattegrond van jouw woning gebruiken. Ontbreekt deze, teken dan zelf op een stuk papier een plattegrond van de woning. Doe dit wel nauwkeurig! Geef op de plattegrond ook aan waar alle aansluitpunten en stopcontacten zich bevinden én natuurlijk waar alle meubels staan.

Activiteiten

Dan is het nu tijd om eens goed naar jouw plattegrond te kijken en met kleurtjes aan te geven hoeveel licht jij op bepaalde plekken in de woning nodig denkt te hebben. gebruik potloden en kleur deze lichtjes in zodat je later nog andere aantekeningen op de plattegrond kunt aanbrengen. Je zal hierbij dus goed moeten bedenken welke activiteiten jij in de verschillende gedeelten van de woning denkt te zullen gaan verrichten. Boven het keukenblok zal je bijvoorbeeld veel meer verlichting nodig hebben dan boven de eettafel.

Soorten verlichting

Nu jij weet hoeveel verlichting jij in elk gedeelte van de woning nodig zal hebben, kun je bepalen welke soort verlichting daarvoor het meest geschikt is. Wij maken onderscheid tussen de volgende soorten verlichting: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. De basisverlichting is de verlichting waarmee een complete ruimte wordt verlicht. Met functionele  verlichting kun jij, naast de basisverlichting, extra licht creëren waar dat nodig is. Tot slot kun jij met sfeerverlichting een fijne warme en gezellige sfeer in jouw woning creëren. Aan de hand van deze mogelijkheden kun jij nu op jouw plattegrond aangeven welke soort verlichting jij op de verschillende plekken in jouw woning nodig hebt.

Teken de lampen in

Nu jij weet welke soort verlichting jij op de verschillende plekken in jouw woning nodig zal hebben, ben jij aangekomen bij de laatste stap: het tekenen van de lampen. Begin daarbij altijd met de basisverlichting. Zorg hierbij dat alle ruimtes volledig verlicht worden door een basisverlichting. Zodra alle hoeken van het huis verlicht worden met een basisverlichting, kun jij op jouw plattegrond de lampen tekenen die voor de functionele en sfeerverlichting zullen zorgen.